SZC logo

Váci Szakképzési Centrum

OM kód: 203065/009 | 2120 Dunakeszi Fő út 143.

Intézmény logo

Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokLeendő lányisoknakKRÉTA

Hírek

2024. máj. 7.


IKK

  • Oktatás

Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

Töretlen a szakképzés népszerűsége

2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően. Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat és az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. A konkrét szakmáról később, a tapasztalatok birtokában hozhatnak megalapozott döntést. A kormány célja, hogy minden munkaképes fiatalnak legyen szakmája, munkája és azért tisztességes fizetése. A szakképzés átalakításának is köszönhető, hogy 2010 óta a fiatalok munkanélkülisége is közel harmadára csökkent. A fiatalok munkavállalását külön programokkal, megélhetésüket 25 év alatt SZJA-mentességgel is támogatjuk.

Az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. A szakmai oktatás további részében a tanulók ösztöndíjat kapnak, amely tanulmányi eredményeik alapján akár a havi 59 ezer forint összeget is elérheti. A vállalati helyszínű duális képzésben részt vevő tanulók ösztöndíj helyett munkabért kapnak, mely elérheti a 168 ezer forintot is havonta. Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás. A tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kaphatnak kézhez, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak.

„A szakképzés népszerűségéhez hozzájárul, hogy a technikumban végzettek jelentős előnyöket, többletpontokat, kreditelismerést, valamint akár előzetes jogviszonyt is kaphatnak szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények is azt igazolják, hogy a tanulók és magyar családok számára is bevált az új szakképzési rendszer” - hangsúlyozta Hankó Balázs, innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár.

„Számos szakmában Európa-bajnokok vagyunk, legyen szó akár olyan korszerű szakmákról, mint az informatika és a szoftverfejlesztés, vagy a tradicionálisakról, mint az asztalos, a víz-gáz-fűtés szerelő, illetve a szárazépítő. A magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell, hogy Európa-bajnokból világbajnok legyen.” - tette hozzá az államtitkár.

 

Forrás: KIM

Fotó: Shutterstock

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Felnőttképzésre is készül a technikum - a váci fenntartónál jártunk.

Felnőttképzésre is készül a technikum - a váci fenntartónál jártunk.

Felnőttképzésre is készül a technikum - a váci fenntartónál jártunk.

2023. szept. 19.


vszc.hu

Felvételi jegyzék 2024

Felvételi jegyzék 2024

(ideiglenes)

2024. márc. 20.


lanyi

Beiratkozás leendő kilencedikeseknek

Beiratkozás leendő kilencedikeseknek

Hasznos információk

2024. máj. 3.


lanyi


Partnereink

SZC logo

Váci Szakképzési Centrum


Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

2120 Dunakeszi Fő út 143.

Telefon: +36303153718

E-mail: titkarsag@lanyiferenc.hu

OM azonosító: 203065/009


2024Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola