SZC logo

Váci Szakképzési Centrum

OM kód: 203065/009 | 2120 Dunakeszi Fő út 143.

Intézmény logo

Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokLeendő lányisoknakKRÉTA

Történet

Névadónk és iskolánk története

TörténetTörténetTörténet

Lányi Ferenc (1883-1961)

1883-ban született Érsekújváron, 1926-ban került Dunakeszire, ahol az akkor induló járműjavító élére nevezték ki.

1935-től 1961-ig élt Dunakeszin a Liget utcai házban Lányi Ferenc főműhely vezető, „aki európai léptékű és színvonalú teremtőerővel megáldott ember volt.” Emléke előtti tisztelgésként a Tóth Mariska Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére emléktáblát avattak egykori háza falán. Lányi Ferenc 1925-ben kapott megbízást a Dunakeszi MÁV Főműhely és az épülő MÁV lakótelep építési munkálatainak irányítására. Az 1926-ban megnyílt üzem 600 főnek adott munkát és megélhetést. 1927. február 26-án került sor a beiktatására, és nyugdíjba meneteléig, 1944-ig a Főműhely vezetője volt. Munkatársaitól, az üzem minden dolgozójától lelkiismeretes munkát, a szakma minél teljesebb ismeretét várta el. Emellett feladatának tekintette, hogy az alkalmazottak és családtagjaik számára jó életkörülményeket teremtsen. Vezetői munkássága alatt folytatódott a bérlakások építése, felépült a mai Bárdos Lajos Általános Iskola elődje, kiemelt feladatának tartotta, hogy a beosztottjai a szabadidejüket is hasznosan töltsék el, így megalakult a Magyarság Sportegyesület, a Magyarság Dal és Önképző Egylet, a Duna-parti Csónakház is megépült. 1944-ben felavatták a Jézus Szíve templomot. Gondját viselte a ma is ”építészeti ékszerdobozként” emlegetett gyártelepi kolóniának. Az itt lakók közösséggé kovácsolódhattak.

Lányi Ferencet kötelességtudás, Isten, haza és az embertársak szeretete, mások segítése, a sport és a kultúra pártolása jellemezte. Munkássága a dunakeszi Műhelytelep, mai nevén Gyártelep aranykorát jelenti. Az általa létrehozott művek mindennapjaink részét képezik. Iskolánk arra szeretne törekedni, hogy az oktatással, a szakmai munkánkkal, a város életében való aktív részvétellel büszkén viselhessük nevét és méltón őrizzük emlékét.

Lányi Ferenc számos kitüntetést kapott, 2002-ben a város tisztelete jeléül sétányt nevezett el róla.

A Lányi Ferenc Technikum a Váci Szakképzési Centrum újonnan alapított intézménye, mely 2023/24-es tanévben kezdi meg működését Dunakeszin. Az első tanévben két szakmacsoport egy-egy osztályával indul meg az oktatás az intézményben Informatika és távközlés ágazaton Szoftverfejlesztő és- tesztelő technikus, valamint Gazdálkodás és Menedzsment ágazaton Pénzügyi-számviteli ügyintéző technikus szakon.


Partnereink

SZC logo

Váci Szakképzési Centrum


Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

2120 Dunakeszi Fő út 143.

Telefon: +36303153718

E-mail: titkarsag@lanyiferenc.hu

OM azonosító: 203065/009


2024Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola