SZC logo

Váci Szakképzési Centrum

OM kód: 203065/009 | 2120 Dunakeszi Fő út 143.

Intézmény logo

Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokLeendő lányisoknakKRÉTA

Hírek

2023. szept. 7.


IKK

  • Oktatás

Ösztöndíjak a szakképzésben

Először ösztöndíj, később akár munkabér is jár a szakképzésben tanulóknak

Ösztöndíjak a szakképzésben

Számos ösztöndíj lehetőség várja idén is a szakképzésben tanulói jogviszonnyal rendelkező diákokat. Az első időszakban általános ösztöndíj jár a tanulóknak, később a duális képzésben résztvevők az ösztöndíjak mértékét jelentősen meghaladó munkabért kaphatnak. A végzős évfolyamon tanulók pedig akár 300 ezer forint pályakezdési juttatásban is részesülhetnek. Az idei tanévtől duplájára nőnek az ösztöndíjak a Dobbantó Programban és műhelyiskolában tanulók számára.

2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult. Az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül, melynek mértéke a technikumokban 8 ezer forint két éven keresztül, a szakképző iskolákban pedig 16 ezer forint egy éven keresztül. A felmenő rendszerben bevezetett általános ösztöndíj csak egy része annak a támogatási rendszernek, amelyben a szakképzést választó diákok részesülhetnek. A nappali képzésben tanuló, szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók, az ágazati alapoktatást követően tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával, szakképzési munkaszerződéssel, duális képzésbe bekapcsolódva az ösztöndíjnál 2-3-szor magasabb munkabér válthat fel. A duális képzésben részt vevő tanulók a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak, tehát munkabérük elérheti a 168 ezer forintot is havonta. Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás. A tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kapnak meg, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak.

Tovább folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató Apáczai ösztöndíj program is, mely indulása óta eddig 6 260 hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű tanulót támogatott havi 16 ezer és 34 ezer forint közötti összeggel, 7-19 hónapon keresztül. Továbbá az idei tanévtől duplájára, havi 16 ezer forintra nőnek az ösztöndíjak a Dobbantó Programban és műhelyiskolában tanulók számára.

„A szakképzési rendszer megújításával és a korszerű ösztöndíj rendszer bevezetésével egyre népszerűbb a szakképzés, és javulnak a tanulók eredményei. Ez azt jelenti, hogy a családok és a fiatalok, a leendő diákok fontosnak és hasznosnak találják a rendszer kínálta lehetőségeket, nő a szakképzés presztízse” – emelte ki a közlemény kapcsán Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, nem véletlen, hogy ma már az általános iskola 8. évfolyama után a szakképzést, ezen belül is a technikumokat választják a legtöbben.

 

Forrás: KIM

Fotó: Shutterstock

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Felnőttképzésre is készül a technikum - a váci fenntartónál jártunk.

Felnőttképzésre is készül a technikum - a váci fenntartónál jártunk.

Felnőttképzésre is készül a technikum - a váci fenntartónál jártunk.

2023. szept. 19.


vszc.hu

Online is elérhetőek az IKK kiadványai

Online is elérhetőek az IKK kiadványai

Segítünk, hogy átlásd a szakképzés lehetőségeit

2024. márc. 8.


IKK

Nyári ügyelet

Nyári ügyelet

Nyári ügyeleti rend: 2024. június 17 - augusztus 31.

2024. jún. 25.


lanyi


Partnereink

SZC logo

Váci Szakképzési Centrum


Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

2120 Dunakeszi Fő út 143.

Telefon: +36303153718

E-mail: titkarsag@lanyiferenc.hu

OM azonosító: 203065/009


2024Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola