SZC logo

Váci Szakképzési Centrum

OM kód: 203065/009 | 2120 Dunakeszi Diáknegyed-liget 1.

Intézmény logo

Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokLeendő lányisoknakKRÉTA

Hírek

2024. jún. 19.


IKK

    Elismerések

    Hankó Balázs: ma a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája

    Elismerések

    Ma a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája, az elmúlt három év alatt megduplázódott a szakképzésből egyetemre jelentkezők száma, meghaladva így a 16 ezret - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, leendő miniszter kedden Vácon. A Szakképzésért Apáczai Csere János- és az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjak átadásán Hankó Balázs a hivatások, mesterségek őrzőinek munkáját megköszönve úgy fogalmazott, elhivatottságukkal és elkötelezettségükkel sikerült megújítani a szakképzést az elmúlt években. 

    Az eredményeket sorolva elmondta, olyan kiváló hagyományos mesterségekben szerepel az ország Európa élén, mint a szárazépítő vagy az asztalos, de élen jár az új technológiákban is, a szoftverfejlesztésben, rendszerüzemeltetésben, robotikában, mechatronikában, mindabban, amely odáig juttatta a magyar gazdaságot, hogy Magyarország a világ ötödik helyén van gyártási csúcstechnológiában.  Kiemelte, hogy a megújult szakképzést tízből hatan választották nyolcadik osztály után úgy, hogy mindeközben 6 százalékkal csökkent a felvételizők száma, „így növeltük 3 százalékponttal a szakképzést választók arányát”. Kitért arra is, hogy csökken a szakképzést elhagyók száma: „lemorzsolódási arányban egy százalékpontot léptünk előre az elmúlt év során, elérve így a 7,7 százalékot”. 

    Hankó Balázs rámutatott arra is, hogy a szakképzés kulcsa a gyakorlat, és ma minden második diák duális képzésben tanul. A július 1-jén hivatalba lépő miniszter emlékeztetett arra, hogy az idei tanévben 60 milliárd forint béremelést tudtak biztosítani a szakképzésben, amely történelmi léptékű, és az elmúlt évek során így megduplázódhattak a bérek; 700 digitális tananyag készült el, mert szükség van arra, hogy a szakképzésben felnövő diákok ismerjék a kor kihívásait, helyesen alkalmazzák a digitalizációt. Kijelentette, hogy 21. századi szakképzést fejlesztenek: 96 milliárd forintból újul meg 34 helyszínen a szakképzés; 110 ezer négyzetméternyi épületet építenek újjá, mindezek mellett olyan műhelyek, tantermek létesülnek, amelyekkel gyakorlatközelibbé válik a szakképzés. 

    Jelezte, hogy az Ágazati Készségtanácsoknak köszönhetően úgy újult meg a szakképzés, hogy a tananyagok gyakorlati fókuszúak lettek, valamint a készségtanácsok az egyetemi szakemberekkel is kibővülve segítik a szakképzés és a felsőoktatás együttműködését. 

    Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke azt emelte ki, hogy a Szakképzésért Apáczai Csere János-díjat tíz olyan szakember kapja meg, aki a szakképzés és a felnőttképzés területén eredményes és példamutató munkát végzett. Diákjaik országos szintű kiváló eredményeket értek el, a szakképzés megújításában kivételes teljesítményt nyújtottak. Az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjból az a 19 oktató részesül ma díjban - folytatta -, akiket a legkiválóbbaknak találtak abból a 216-ból, akik ezt az oktatói szolgálati emlékérmet megkaphatták. Az elnök beszélt arról is, hogy az NSZFH-ban nemcsak a szakmai, szaktárgyi tudást mérik rendszeresen, hanem a tanulók képzéssel kapcsolatos elégedettségét is. A tanulók szerint a szakmával könnyen találnak majd munkát, kielégítőnek találják a képzéskínálatot - ismertette Magyar Zita.

     

    Fotó: KIM

    Forrás: MTI

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Felnőttképzés a Lányiban

    Felnőttképzés a Lányiban

    2024 októberében induló felnőttképzéseink

    2024. szept. 4.


    lanyi

    Iskolakezdési információk

    Iskolakezdési információk

    Hasznos információk a tanévkezdéshez

    2024. aug. 26.


    lanyi

    Nemzeti Tanévnyitó

    Nemzeti Tanévnyitó

    2024. augusztus 31.

    2024. aug. 22.


    lanyi


    Partnereink

    SZC logo

    Váci Szakképzési Centrum


    Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola

    2120 Dunakeszi Diáknegyed-liget 1.

    Telefon: +36303153718

    E-mail: titkarsag@lanyiferenc.hu

    OM azonosító: 203065/009


    2024Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola